Veera vill göra världen mer rättvis genom juridiken

29.9.2022 uppdaterad 1.2.2023

- Ända sedan jag var barn har jag varit tvungen att reflektera över hur jag ska få mina rättigheter förverkligade, säger juristen Veera Florica Rajala, som är ny socialpolitiskt ansvarig på FSS.

Veera Floorica Rajala står lutad mot ett räcke inne på järnvägsstationen i Helsingfors. Hon har en blå lång kofta, brunt kort lockigt hår. Ledarhunden Palo sitter bredvid henne.

Hej, Veera Florica Rajala, du är ny socialpolitiskt ansvarig på FSS. Vem är du?
- Jag är jurist. Ända sedan jag var barn har jag varit tvungen att reflektera över hur jag ska få mina rättigheter förverkligade. Jag har en synnedsättning och ser bäst åt sidorna. Det att jag från unga år har varit tvungen att arbeta för att få förståelse för att jag ska kunna göra samma saker som seende människor, har bidragit till mitt yrkesval och samhällsintresse.

Kan du ge något exempel?
- Varje morgon lämnar jag min dotter på förskola. Efteråt tar jag spårvagnen till jobbet. Men eftersom trafikljusen på Hagnäs torg i Helsingfors saknar ljudsignaler är det en stor utmaning att ta sig till hållplatsen. Jag har ingen aning om det är grönt eller rött ljus när jag ska korsa gatan. En gång blev jag stående tjugo minuter vid trottoarkanten, ibland missar jag spårvagnen och blir försenad till jobbet. En taktik är att följa efter människor, men då finns alltid risken att de går mot rött ljus. Ofta slutar det med att jag tar jag en chans, riskerar livet och går. I Stockholm har man alltid ljudsignaler vid trafikljus, det finns tekniska lösningar, och jag tycker att man borde kunde införa detta i Helsingfors. 

Hur vill du jobba med intressebevakning för synskadade?
- Med en öppen diskussion med fokus på att förutsättningslöst hitta lösningar. Överhuvudtaget är samtalet viktigt. I höst kommer jag bland annat att följa utvecklingen kring funktionsservicelagstiftningen och välfärdsområdena. Man får gärna följa mig och FSS på twitter och facebook.

Vad sysslade du med innan du blev anställd av FSS?
- Jag var anställd vid Näkövammaisten liitto, och bland annat strateg på Region Stockholm. Eftersom jag är mycket verbal trivs jag med att nätverka med organisationer.

Kan du syntolka dig?
- Jag har kastanjefärgat hår, chokladbruna ögon och ovalt ansikte. Mina rumänska gener har gett mig en smula mörkare pigment än snittet. Håret är axellångt och lockigt och jag är av medellängd. Jag klär mig för det mesta i färggranna klänningar, oftast med en grå eller svart kofta.

Berätta om din familj?
- Jag, min man och dotter bor i Helsingfors. Vi älskar att gå i skogen, göra cykelutflykter och musicera. Min ledarhund Palo hör också till familjen. Han är nyfiken, tålmodig, gosig och har blivit kompis med alla på Synvillan. Många gånger är han med mig på möten. Och som alla hundar vill han äta så mycket som helst, inga begränsningar överhuvudtaget. Han gillar även att sitta i solen.

Vad tycker du om att jobba i FSS?
- Jag tycker att det är jättetrevligt. Det finns en stor bredd i mina arbetsuppgifter. Jag tycker om att vara lite av en detektiv och fundera och analysera saker och ting. Arbetsuppgifterna passar mig.

Text: Helene Wallin