Projektet Åländska Talböcker

Projektet Åländska talböcker är ett femårigt projekt med bidrag från stiftelsen Leo, Mary och Mary-Ann Hackman som startade 2019.

Projektet just nu

Nyaste utgåvorna (finns på Mariehamns stadsbibliotek)

  • I månadsskiftet november - december 2021 blev boken "Åländska kvinnor i färjrederiernas tjänst” skriven av Agneta Karlsson klar. Inläsare är Kiki Albelius-Forsman.
  • Vårvintern 2021 utkom Katarina Gäddnäs bok "Allt liv är ett" om Valdemar Nyman.

På gång (under inläsning):

  • Maritn Högstrand läser in boken om den ”Den åländska segelsjöfartens historia” skriven av Georg Kåhre och Karl Kåhre.
  • Kiki Albelius-Forsman läser in "Sanct Olof 2021", Åländsk årsbok för kyrka och kultur - årets tema är bön.

 

Åländs facklitteratur läses in

Som ett projekt har Ålands synskadade skaffat utrustning och börjat läsa in åländska böcker. I detta skede är projektet konsentrerat till facklittertur. De åländska böckerna som läses in går sedan att låna på biblioteket. Redan nu finns en hel del Åländsk litteratur och skönlitteratur inläst - utforska gärna! På Mariehamns stadsbibliotek finns talböcker som CD och böcker i stor stil. Självklart är du välkommen att läsa din bok på mötesplatsen Ankaret i Strandnäs. Här finns en talbokssplare, en kopp kaffe och skön soffa att sitta i. Kanske ni vill lyssna till en bok tillsammans? I så fall hör av er till kansliet så hjälper vi till med att hitta en bra bok och en tidpunkt som passar.

Celia

Förutom talböcker i CD-format finns även böcker och material att låna via Celia. Då du registrerar dig som användare i Celia får du tillgång till talböcker, taktilböcker och punktskriftsböcker. Hur det går till vet kanske ditt bibliotek bäst. 

 

Aktuellt

Anmäl dig till en resa till Almåsa havshotell och Iris Showroom redan nu! Vi hoppas att just du som läser det här hjälper oss att sprida informationen och lockar med några personer med synnedsättning även från fasta Finland!

Nedan föreningens aktiviteter månadsvis fram till sommaruppehållet. Med reservation för ändringar!

En händelserik vår pågår med flera återkommande aktiviteter, en del behöver du anmäla dig till, andra är bara att dyka upp de gånger det passar dig! Vill du veta mer om vad som är gå gång - titta på vår kalendersida! 

Under våren ordnar föreningen olika aktiviteter. Vill du göra nåt annat, ta kontakt med oss!  

Ålands Synskadade ordnar subventionerad fotvård för sina medlemmar, både ordinarie och stödjande, andra onsdagen i månaden.

Vår fotvårdare heter Heidi Hanses-Teirfolk och jobbar tillvardags på Sunda Foten. Sunda foten kommer till verksamhetscentret Ankaret en gång per månad. Du bokar ditt besök via kansliet på telefon 04573438950. Ett besök kostar 20 euro, du kan betala kontant, med kort eller få faktura.