Svenska Synskadade i Östnyland rf

Svenska synskadade i Östnyland är en kontakt- och intresseförening för svenskspråkiga synskadade. Verksamhetsområdet omfattar Borgå, Lovisa och Lappträsk.

Aktuellt

 

Tisdagsträff den 28 januari tillsammans med Veera Florica Rajala-”Hur blev den nya funktionshindersservice lagen?” på Kajutan kl 10-11.30.

 

Kaffestund torsdagen den 6 februari kl 10-11.30 på Hörnan, Sibeliusgatan 3 Lovisa. 5€/person för kaffe och saltig paj.

 

Välkommen till vår introduktionskurs till smarttelefoner tisdagen den 11 februari! Denna kurs är utformad för att hjälpa dig att bekanta dig med smarttelefonens funktioner. Oavsett om du redan äger en smarttelefon eller om du funderar på att skaffa en, Vi kommer att guida dig genom de viktigaste hjälpmedelsinställningarna och apparna som finns tillgängliga för att underlätta din vardag. Vi kommer att gå igenom olika funktioner som finns i telefonen. Exempelvis skärmläsare, förstoringsverktyg och röststyrning, samt appar som är specifikt anpassade för synnedsatta. Målet är att ge dig en grund i din smarttelefon, så att din vardag blir enklare. Välkommen att delta – oavsett om du är nybörjare eller redan har erfarenhet av smarttelefoner! Kl 10-13 på Kajutan, Ågatan 33 E Borgå, tillsammans med synrådgivare Ann-Catrin Tylli och IT-ansvarige Andreas Höglund

 

 

 

Om föreningen

Svenska synskadade i Östnyland hör till Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf. Verksamheten startade år 1973 och har 51 synskadade medlemmar samt 19 stödjande medlemmar.

Föreningens verksamhet finansieras genom ekonomiskt stöd från Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf, bidrag från Penningautomatföreningen STEA, kommuner och församlingar samt genom donationer och testamenten.

Verksamhet

Föreningens uppgift är kontaktskapande och aktiverande verksamhet, att sprida information bland synskadade samt informera om hur det är att leva som synskadad. Föreningen ordnar kurser, träffar och föreläsningar, läger och resor samt teaterbesök.

Rehabilitering

FSS synrådgivare Ann-Catrin besöker föreningens verksamhetscenter vid behov. Rehabilitering syftar till att man som synskadad skall kunna delta aktivt i samhället och leva ett liv som alla andra.

Taltidning

FSS ger ut Östnyland som taltidning i samarbete med Finlands Svenska Taltidningsförening rf och Synskadades förbund. Även FSS medlemstidningar samt andra tidskrifter utkommer i ljudformat. För att lyssna på tidningarna behövs en taltidningsbox, dvs. en Daisyspelare, och alla som uppfyller kravet på en synnedsättning på 50% eller mera är berättigade till en spelare.

För att få en spelare eller för att prenumerera på en taltidning, kontakta synrådgivare Ann-Catrin Tylli tfn 040 511 3345. För teknisk handledning och hjälp, kontakta taltidningsstödperson Rolf Gustafsson tfn 040 539 2525.

IT-verksamhet

Då man behöver hjälp eller stöd gällande datorer, datorhjälpmedel, telefoner eller andra tekniska hjälpmedel kan man ringa FSS IT-ansvariga. FSS ordnar även kurser och förevisningar i samarbete med föreningen.

Erfarenhetstalare

Erfarenhetstalare informerar om synskadades situation i daghem, skolor, vid föreningssammankomster, på arbetsplatser och utbild­nings­enheter samt för beslutsfattare om vad det innebär att leva med en synnedsättning i dagens samhälle. Erfarenhetstalare kan bokas för olika tillställningar via FSS rehabiliteringschef, tel. 050 341 0010.

Erfarenhetstalare

Jonas Lindström, tel.
040 964 4672