Livet vändes upp och ned när dottern föddes

Felicia Prehn står utanför Mejlans sjukhus i Helsingfors. Hon har just fått besked om sin dotters ögonsjukdom.
Felicia Prehn blev något av en internetkändis när hon på den sociala delningssajten Reddit visade upp FPA:s mammalåda. Över en miljon personer har sett henne packa upp lådan.
Sören Jonsson

Felicia Prehn, på nätet känd som GrumpyFinn, föddes med en komplicerad synskada som gått i släkten i flera generationer. När hon väntade barn fylldes hon av skamkänslor, för det fanns en stor risk att hennes barn skulle födas med samma synskada.  

Det är en glad, men utmattad kvinna som möter mig på Mejlans sjukhus i Helsingfors. Föräldrarna har just fått besked om hur deras lilla dotter mår och veckan innan har hon blivit dödshotad på nätet.

Felicia Prehn är nästan helt blind. Hon har cirka två procent synförmåga, men på nära håll ser hon bra. På längre håll är ingenting suddigt utan hon ser former och konturer. Innan vi talar om Annikki, som Felicias barn heter, vill hon förevisa hur hon ser. Hon tar fram sin mobiltelefon och håller den någon centimeter från ögat.

– På det här avståndet ser jag allting klart och tydligt. Jag kan läsa tidningen, spela datorspel, se på ishockey… Ja, nästan allting. Men det som är längre bort är omöjligt att se.

Felicias största passion är ishockey. Hon vill se på hockey så mycket det går. Får hon någon minut över tar hon fram sin mobiltelefon och ser på hockey. Hon är som vem som helst, men ändå har hon fått uppleva hat på grund av sin synskada. 

”Folk ville döda mig och mitt barn”

I en video som Felicia laddade upp på Youtube pratar hon om hur det är att vara synskadad. Hon visar hur hon använder sin dator, hur hon surfar på webbplatser och vilka problem som kan uppstå. Klippet sågs av fler än hundra tusen personer på två dagar. I början av videoklippet berättar hon om att hennes synskada är ärftlig. I samma veva berättar hon att hon väntar barn, vilket fick folk att bli rosen

rasande. Många ansåg att hon inte borde skaffa barn när hon vet att barnet kan bli blint.  

– Jag blev dödshotad, vilket var fruktansvärt skrämmande. Folk skrev att jag borde ta livet av mig och att jag är en blind dåre som skaffar barn. Jag tror att somliga är desperata och väldigt ensamma eftersom de måste skriva sådant om andra. 

Kommentarerna var så bitska och elaka att Felicia kände sig tvungen att ta bort videon. Hon kunde helt enkelt inte stå ut med kommentarerna längre. 

– Det värsta var nog att de blandade in min dotter i inläggen. Det känns redan tillräckligt dåligt att veta att min dotter är blind. Jag mådde inte bra av situationen och nu strödde folk salt i såren.

Felicia visste att det fanns en femtio procents chans att hennes dotter skulle födas med grå starr, eftersom ögonsjukdomen i hennes fall är ärftlig. Men hon hoppades innerligt att det inte skulle bli så. Tyvärr besannades hennes värsta farhågor. 

När dottern föddes stod det klart att hon hade fått samma ärftliga grå starr.

– Nu vill jag bara att min dotter ska få det bästa möjliga livet. Jag vet att mitt liv inte har varit lätt och att min synskada varit utmanande. Men jag har ändå haft det bra. Jag kan jobba, studera, ha vänner och har hittat någon att älska. Min dotter förtjänar att få samma möjligheter. 

Många kommentarer till videon handlade om huruvida Felicia borde ha skaffat ett barn utgående från sin släkts gener. Vissa nämnde till och med rashygien.

– Men ärligt talat. Man kan föra samma argument om människor med cancer, kärlsjukdomar eller tumörer i sina gener. Till slut är det endast väldigt få som ”har rätt” att skaffa barn. Rashygien har aldrig varit okej och jag trodde vi satte stopp för rashygien efter Nazitysklands fall.

Det ”normala” sättet

Felicia Prehn är amerikanskfödd men numera bosatt i Björneborg. Hon växte upp i statsdelen Staten Island i New York. En statsdel i sydvästra New York som till största del utgörs av bostadshus.

Hon kommer från en medelklassfamilj, med en bror och en fader som båda har samma medfödda grå starr. 

Under barndomen gjorde pappan allt för att barnen skulle få en så normal uppväxt som möjligt. Det skulle inte daltas med barnen vare sig när det gällde hobbyer eller vardagssysslor. 

– Vi fick lära oss att cykla och pappa gjorde allt för att få oss aktiva och lärde oss att hand om oss själva. Om någonting gick att göra på ett lätt sätt och ett svårt sätt fick vi alltid göra det på det ”normala” och svåra sättet. 

Bytte skola och blev ensam

Under tonåren flyttade Felicia bort från Staten Island. Hennes föräldrar hade separerat och mamman hade redan ett tag jobbat i Pennsylvania drygt tvåhundra kilometer nordväst om Staten Island. När Felicia skulle börja högstadiet fick hon lämna sin trygga skola som hon gått i sedan förskolan. Där hade hon många kompisar och var en i gänget. Men på det nya stället var allting annorlunda.

– Vi flyttade till ett ställe på landsbygden där folk inte var vana vid att man kan vara annorlunda. Det var inte bara det att jag hade konstiga ögon som knyckte fram och tillbaka. Jag var från New York också. I Pennsylvania hyste man agg mot New York-bor. 

Som en följd av Felicias grå starr har hon även nystagmus, eller ögondarrningar som det också kallas. Hon kan inte kontrollera hur ögonen rör sig.

I högstadiet var hon mycket för sig själv och började hänga på internet. Hon spelade mycket datorspel och fick vänner på nätet. Ödet tog henne dessutom till Finland tack vare nätet. Det var på nätet som hon senare träffade pojkvännen som fick henne att flytta till Finland. 

På internet är det lätt att smälta in, säger Felicia. Enligt henne är det skönt att vara bra på någonting. Därför har hon intresserat sig för retrospel. Under barndomen spelade hon mycket Nintendo 64, då märkte hon att hon var bra på videospel.

– Videospel är intressanta därför att jag kan vara bra på dem. Det är en av de få sakerna som jag kan slå andra i på lika villkor.

År 2011 flyttade Felicia till Finland. Hon hade träffat en finsk pojkvän och flyttade med kärleken. De hade träffats på nätet och dejtat ett tag, och hade gemensamma intressen. Båda var intresserade av ishockey och konsolspel. 

Förhållandet tog ändå slut efter ett och ett halvt år. Hon bodde kvar i Finland utan vare sig släkt eller pojkvän, men hon hade börjat trivas här. Av en lycklig slump träffade hon kort därefter sin nuvarande man och livskärlek.

Felicia Prehn och Yki Salmivalli träffades på den irländska puben i Björneborg. De hade kommit i samma sällskap med var sin gemensam vän. Det två gemensamma vännerna började argumentera med varandra vilket tvingade Felicia och Yki att prata med varandra. De fann varandra i den dunkla puben och resten är som man säger historia. Nu har de dottern Annikki tillsammans.

En stor lögn avslöjas

I samma veva som Felicia Prehn laddade upp videon i slutet av november fick hon veta att hennes synskada skulle ha gått att opereras bort. Hon har alltid levt i tron att hennes unika variant av grå starr inte går att operera. Men i samband med att dottern undersöktes av ögonläkare fick hon veta att det var en lögn som hon levt med. 

– I hela mitt liv har mina föräldrar sagt att vi har en unik synskada. Vi var unika och skulle leva med det vi har. Nu är jag besviken och arg på dem. 

Föräldrarna hade haft möjlighet att operera bort grå starren, men valde att inte göra det. Hennes föräldrar litade inte på ögonläkare och myndigheter utan var rädda för infektionsrisken och själva operationen. 

Till en början hade Felicia samma rädslor. Hon var rädd för att operera Annikki, för tänk om någonting skulle hända henne. 

– Jag skulle aldrig klara av att förlåta mig själv om Annikki skadas under operationen.

Valet ligger inte på Felicia den här gången. Socialen har hotat att ta Annikki ifrån föräldrarna om de inte genomför operationen. Annikki kommer att få synen tillbaka, men det 

är ingen lätt situation för Felicia och Yki. De har bestämt sig för att Annikki är det sista barn de skaffar, eftersom den första tiden med Annikki var så tung. Felicia kan inte stå ut med tanken på att hennes barn tvingas genomgå en operation direkt efter födseln.

I början av december skickades Annikki till ett sjukhus i Åbo som i sin tur gav remiss till Mejlans sjukhus i Helsingfors. Annikkis synskada går att operera bort såvida det görs inom tre månader från födseln. Under de tre första månaderna 

utvecklas synen. Om hjärnan inte får synintryck under denna tid hjälper inte operation i ett senare skede.  

Trollen på nätet får inte vinna

I väntan på operationen har Felicia Prehn fortsatt att vara aktiv på nätet. Hon har med hjälp av crowdfunding samlat in pengar för dotterns operation och kommer att fortsätta ladda upp filmer på nätet. Trots dödshot och ångest kommer Felicia Prehn inte att ge upp. 

Hon har bestämt att hon ska ge ut en video i veckan. Hon har redan lagt ut filmer där hon visar hur det som synskadad är att tillaga mat, baka ut julstjärnor och bygga med lego.

– Jag insåg att filmerna gör mer nytta än skada. Alla trakasserier går att övervinna om man inser att filmerna kan upplysa och inspirera andra. Jag hoppas att folk blir mindre trångsynta.